T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - I.Murat İlkokulu

Okulumuzun Tarihçesi

Yeşil Bursa´da bulunan okullar arasında tarihi bakımdan büyük bir yer işgal eden ´´ 1. Murat İlkokulu´´ Çekirge semtinde yükselmektedir. Çekirge adı 15. yy. da bilgin ve şair ÇAKERİ SİNAN ÇELEBİ´ den ´´kul´´ anlamına gelen kimsenin oturduğu yer; Çakeri halk dilinde ÇEKİRGE olmuştur.Bizanslılar çekirge´dePİTİ adlı bir su şehri kurmuşlardır. Milâdın XV. Yüzyılında Justiyanus, Çekirge´de bir saray ve umumî bir hamam yaptırmış, zamanımıza kadar ´´ Çekirge Kaplıcaları ´´ şifa kaynağımız olmuştur.

Çekirge´nin ilk bilinen sübyan-çocuk mektebi, Birinci Murat Camiî´nin sol tarafında bulunan odada tedrisat yapmıştır. Şimdiki okul binasının bulunduğu yer, o zamanlar büyük bir kervansaray idi. Halkın teşebbüsü, vakıflar avukatı Ali Rıza Bey´in delaleti ve Ali Reşit Mümtaz Paşa´nın çalışmalarıyla bu kervansaray tamir edilmiş, ilaveler yapılmış, başta karakol olmak üzere 3 sınıflı, iki odalı bir ilkokul haline getirilmiştir. Camiî imamı Hacı Hafız Mustafa Efendi evkaftan beratlı olarak, 150 kuruş maaşla bu okula muallim tayin edilmiştir. 1885 tarihinde Hafız Mustafa Efendi´nin oğlu olan Ata Efendi bu okula muallim tayin edilmiş 40 sene hizmet etmiştir. Bu tarihlerde ´´Hoca-ı Meşk´´ namı ile vazife gören İbrahim Efendi ve ölümü ile yerine tayin olunan Hattat Vasfi Efendi, Hat-Yazı hocalığı yapmışlardır... 1901 yılına kadar devam eden tek dershaneli mahalle mektebi şeklindeki okul, ihtiyaçlara cevap vermekten uzak bulunduğu için çalışmalar sonunda ´´İptidai Mektep´´ haline getirildi.

İlk mezunlarını 1921 tarihinde veren okulun aylık bütçesi, sadece 300 kuruştu... 1924 tarihinde başöğretmenliğe getirilen Hüsnü DEĞER, 1926 yılında okulu Mehmet ERTURAN´a devrettiği zaman Hafız Ata ve M. SITKI´dan ibaret öğretmen kadrosu vardı. Bu kadro ile dersane ve üç sınıflı okulda çalışmışlardı. Kısa bir zaman sonra karakol tasfiye edilerek okul tam devreli ´´Çekirge İlkokulu´´ haline getirilmiştir... 1926 tarihinde 2000TL. sarfı ile okulun üst katı yaptırılmış, 1937 yılında da Mehmet ERTURAN başöğretmenlikten ayrılmıştır. Sıra ile İsmail ERUN, Nezihi ÖZTİN okul başöğretmenliğine getirilmiş, 1958 tarihinde Kemal AKGÜN başöğretmen olmuştur. Tarihi Bursa´nın turistik bir yeri olan Çekirge semtinde, çevrenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikte bir okul yapılması icap ediyordu. Çekirge halkı, Maarif Müdürlüğü, Valilik Makamları, okul idaresi ve öğretmenler çalışmalar başlatmış, Yunan işgaline kadar erkek anaokulu, Kurtuluştan sonra da hastane olarak kullanılan şimdiki okulumuzun arsası üzerinde karar kılınmıştır. Arsa üzerinde köşkü bulunan Vasfi Sabri Bey´in hibesi üzerine, 1954 yılında arsa satın alınarak modern binanın ihalesi yapılmıştır. 1959 yılında okul müdürlüğüne getirilen Kemal AKGÜN zamanında 15 dershanelik bu günkü okulumuz Çekirge´de yükselmiştir...

Vali Fahrettin AKKUTU´nun özel gayretleriyle okulun kalorifer tesisatı tamamlanmış ve Ahmet Vefik Paşa adıyla 08.03.1963 tarihinde törenle hizmete açılmıştır. 1965 tarihinde okulun ismi, Birinci Murat İlkokulu olarak değişmiştir. Sıtkı Etem, Şevket ŞENLET´ten sonra okul müdürlüğüne Yusuf ÇAKIRAY tayin edilmiştir. 1991-1992 öğretim yılında ilköğretime dönüşmüş ve ilk mezunlarını 1993-1994 yılında vermiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2018 - Güncelleme: 20.02.2024 11:22 - Görüntülenme: 1025
  Beğen | 4  kişi beğendi